Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

                    

           Více smajlíků ke stažení    Více smajlíků ke staženíVíce smajlíků ke stažení

*********************************

Koláčky z Nivy:

110g sýru Niva,200g hl.mouka,1/2 lžičky prášek do pečiva,100g změklé máslo,1 vejce(bílek na potření)3 polévkové lžíce smetany ke šlehání.

                                       Postup:

V míse smícháme mouku,pr.do peč.,máslo a nastrouhanou Nivu.

Do směsi přidáme žloutek a smetanu.Vypracujeme hladké těsto.

Necháme 1h. odpočinout.

Těsto vyválíme na plát cca 3 mm.

Pomocí skleničky vykrájíme kolečka(asi 5-6 cm)a přendáme na plech na který jsme dali peč.papír.

Potřeme bílkem a podle chuti posypeme sýrem,ořechy,semínky kdo co chce.

Troubu předehřejeme a pečeme na 170 st.do zlatova.

 http://www.sitalemvkuchyni.cz/recepty/

 Guláš trochu jinak:

3/4 kg hovězí přední(kližka)

3 větší cibule

10 dkg sádla

1 rajský protlak(malý)

3 stroužky česneku

1,5 l vývaru

3 lžíce hl.mouky

sůl,pepř,sl.papriku,kmín a majoránku

Postup:

2 ks cibule nakrájíme nadrobno a osmažíme do tmava,trochou vývaru podlijeme aby se nespálila a přidáme na kostičky pokrájené maso.Necháme dusit za občasného promíchání cca 10 minut.Osolíme a kromě majoránky dáme ostatní koření-přiměřeně kdo jak má rád!Dolijeme vývar a vaříme do změknutí.Pak přidáme protlak a pokrájený česnek po 10 minutách zahustíme a nakonec dáme majoránku.Podáváme s knedlíkem a navrch dodáme na kolečka nakrájenou cibuli.

*********************************

  Domácí housky:Více smajlíků ke stažení

500g polohrubé mouky,250ml mléka,30g droždí,4lžičky cukru,půl lžičky soli,1vejce,50g rozehřátého másla,vejce na potření -na posypání mák,sezam,kmín,apod.

Uděláme si kvásek (mléko+droždí+lžička cukru a zasypeme trochou mouky)pak přidáme ostatní suroviny zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout(kdo spěchá může si v mikrovlnce nechat nahřát mouku kynutí je o polovinu rychlejší)Potom si z těsta vytvoříme houstičky nebo rohlíky pokládáme je na plech pokrytým pečícím papírem-a necháme je ještě kynout asi 7 minut.Pak je potřeme vejcem ,posypeme a vložíme do předem vyhřáté trouby a zvolna pečeme asi 15-20minut.Více smajlíků ke stažení(recept od plondy)

**************************************************

 

*************************************************************

LEDOVÝ DORT

1 větší balíček dětských piškotů
2 jemné tvarohy ve vaničce (500 g)
1  žloutek
2 vanilkové cukry
práškový cukr dle chuti
1 vanilkový pudinkový prášek
0,5 l mléka
rum
1 sáček bezbarvé želatiny
kompotované ovoce  nebo čerstvé ovoce (jahody

 

Nejdříve si uvaříme pudink z mléka a pudinkového prášku dle návodu s přidáním 1 vanilkového cukru a necháme vychladit. Do tvarohu přidáme cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, žloutek, zamícháme a spojíme s vychladlým pudinkem v krém. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme piškoty, které dobře zakapeme rumem. Na ně dáme vrstvu krému. Totéž opakujeme ještě 2x. Poslední vrstva by měl být krém, na který poklademe na plátky nakrájené kompotované broskve, ananas nebo jiné ovoce. Připravíme si želatinu dle návodu na sáčku a ovoce touto chladnoucí želatinou zalijeme. Dort necháme vychladit v lednici nejlépe přes noc.

***********************************************************************************

 

 

PAŘÍŽSKÝ DORT

1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.

            Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že je hmota řídká, zahustíme ji želatinou připravenou podle návodu na balíčku. Polovinu kakaové hmoty dáme do dortové formy a vmáčkneme do ní piškoty. Na to rozetřeme odložený světlý krém a opět vmáčkneme piškoty. Postup opakujeme se zbylým kakaovým krémem. Hotové necháme uležet do druhého dne. Před podáváním ozdobíme a nakrájíme na porce.

*************************************************************

 

 JAHODOVO JOGURTOVÝ DORT

 Potřebujeme:

1 balíček dětských piškotů, ovocná šťáva nebo likér
Krém: 2 lžíce želatiny, 1 dl mléka, 3 kelímky bílého jogurtu (450 g), 3-4 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 250 g jahod
Rosol: 1 l ovocné šťávy, 1 l vody, 1 balíček pudinkového prášku s jahodovou příchutí
Na ozdobení: ušlehaná smetana, jahody

Jak na to:

Dno i stěny dortové formy vyložíme piškoty, které jsme pokapali ovocnou šťávou nebo likérem. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Bílý jogurt, cukr, rozpuštěnou želatinu a jahody našleháme do hladkého krému. Na piškoty rozetřeme polovinu krému, pokryjeme piškoty a zakryjeme zbývajícím krémem. Z ovocné šťávy, vody a pudinkového prášku uvaříme rosol. Jahody ozdobně rozložíme na povrch krému a zalijeme je rosolem. Dort necháme v chladničce ztuhnout a rozležet. Před podáváním jej ozdobíme pevně ušlehanou smetanou a jahodami.

***************************************************************************************************

ANDĚLSKÉ ŘEZY

1/2 kg tvarohu, 400 ml mléka, 2 žloutky, 1 kostka tuku (Hera, Perla), 2 balíčky vanilkového cukru, 200 ml cukru moučky, 4 lžíce rumu, 10 g světlé želatiny (vrchovatá polévková lžíce), 1-2 balíčky piškotů, čerstvé nebo kompotované ovoce (jahody, ananas, meruňky, broskve, rybíz, kiwi), kakao

Jak na to:

Želatinu namočíme do 200 ml mléka asi na půl hodiny (podle návodu). Přendáme do mixéru a přilejeme 200 ml horkého mléka a mixujeme. Dále přidáme nakrájený tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, rum, žloutky a tvaroh. Vše dobře rozmixujeme. Dortovou formu vyložíme fólií a na dno narovnám těsně vedle sebe piškoty, na které nalijeme krém, pak dáme ovoce opět vrstvu piškotů, vrstvu ovoce a zalijeme zbylým krémem - do kterého jsme zamíchali kakao. Dáme do lednice vychladit. Vychlazený dort můžeme ještě zdobit dortovým želé, šlehačkou a ovoce

 

*************************************************************************************************

 

         Moučník NESCAFÉ - (rychlé, jednoduché ......a výbornééé !!!)

30 dkg polohrubé mouky

15 dkg moučkového cukru

10 dkg rozpuštěného másla (vlažného)

3 lžíce oleje

2 vejce

1lžíce nescafé

3 lžíce kakaa

1/4 l mléka

1 lžíce rumu

1 prášek do pečiva

 

Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, kakao, nescafé, cukr, vejce, mléko, olej, tuk, rum.

Pořádně smícháme a dáme na vymazaný střední plech.Pečeme na 180 stupňů asi 15 minut!!

Po vychladnutí polejem polevou

 

POLEVA:

Čokoládu na vaření (klidně i mléčnou) rozpustíme v mikrovlnné troubě a do ní vmícháme jednu celou zakysanou smetanu.Celé to rozetřeme na dezert.

 

Jsou vynikající!

 *************************************************************************************************

NEPEČENÝ MOUČNÍK

3 balíčky piškotů, 3 kelímky zakysané smetany, 1 kelímek šlehačky, ovoce - meruňky, jahody, borůvky nebo kompot, 4 vanilinové cukry.

            Ušleháme šlehačku a vmícháme do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Do dortové formy rozložíme celofán nebo alobal a na něj poskládáme vrstvu piškotů, ovoce a šlehačkového krému. Vrstvu střídáme, zakončíme piškoty, které pokapeme šťávou z kompotu. Zatížíme a dáme do chladničky nejméně na dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Hotový moučník lze ozdobit šlehačkou a posypat mletými ořechy nebo strouhanou čokoládou.

*************************************************************************************

SMETANOVÝ DORT

1/2 balíčku piškotů, 1/2 balíčku kakaových piškotů, 1 vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 2 kelímky zakysané smetany, 1 menší plechovka ananasu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 4 lžíce cukru moučky, 1 vanilkový cukr, trochu rumu, 1 sáček světlé želatiny, ovoce na ozdobu.

            V 1/2 l mléka, do kterého přidáme 2 polévkové lžíce cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru, uvaříme vanilkový pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme rum podle chuti. Vychlazený pudink vyšleháme mixerem. V další nádobě vyšleháme šlehačku a jemně do ní vmícháme 2 lžíce cukru moučky, 1/2 balíčku vanilkového cukru a zakysanou smetanu z obou kelímků. Pro lepší zatuhnutí přidáme do smetanového krému želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do formy o obsahu asi 1 litr nalijeme polovinu vychlazeného pudinku, na který naskládáme střídavě vedle sebe žluté a kakaové piškoty. Piškoty zalijeme polovinou smetanové hmoty, na kterou poklademe kousky ananasu. Opět zalijeme smetanovou hmotou a na ni opět naskládáme piškoty. Piškoty překryjeme zbylou polovinou pudinku. Formu zakryjeme alobalem a necháme půl dne v chladničce tuhnout. Po vychlazení dezert vyklopíme a ozdobíme ovocem (kiwi, maliny, hroznové víno, jablko, broskev, pomeranč, mandarinky, banán nebo jiné podle chuti).

 *************************************************************

Čokoládové hrudky:

 

 :Více smajlíků ke stažení

8dkg másla,3lžičky moučkového cukru,20dkg rozehřáté čokolády na vaření,10dkg nakrájeného kandovaného (nebo sušeného)ovoce,10dkg nasekaných ořechů nebo mandlí.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a cukrem,přidáme ovoce a ořechy a dobře promícháme.Ještě za tepla sázíme pomocí lžičky na papírem vyložený plech hromádky,které necháme v chladu ztuhnout.Můžeme mlsat hned a nebo přendat do papírových kočíčků.(recept od plondy)

**********************************

Langoše:Více smajlíků ke stažení

2střední vařené brambory,2hrnky hl.mouky(může být i polohr.)3/4hrnku mléka vlažného,2lžíce oleje,celé kvasnice,sůl.

brambory nastrouháme ,v mléku necháme vzejít kvásek přidáme ostatní suroviny zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout.Pak si nakrájíme kousky které vyválíme na placky (podsypáváme moukou nesmí se nám to lepit)a smažíme na oleji.Nešetřit langoše vsáknou dost oleje,Prudce osmažíme pak dáme na talíř vyložený ubrouskem aby se olej do něj vsákl.Připravíme si česnekové mléko -1dcl-2dcl mléka ,4 stroužky rozetřeného česneku,sůl ,tím pak langoše natíráme a podle chuti můžeme potřít kečupem a posypat strouhaným sýrem.Můžete si to dochutit kdo jak má rád nemusí být to česnekové mléko.Vyjde z toho asi 6 langošů(recept od pampalinylovec)

************************************************************************************

    Plněné langoše:Více smajlíků ke stažení

Suroviny na těsto jako na normální langoše připravíme si pomazánku z taveného sýru nakrájíme trochu salámu(šunkový nejlepší)přidáme bazalku pažitku (co kdo má rád)natřeme na půlku langoše přehneme a kraje přejedeme válečkem aby nám to nevyteklo.Smažíme zvolna aby se dobře propekli.(recept od pampalinylovec)

**********************************

Pizza:Více smajlíků ke stažení

2lžíce mléka,250g hladké mouky,15g droždí,2lžíce oleje,100ml vody,půl čajové lžičky soli,lžička cukru.

Uděláme si kvásek pak přidáme suroviny a dobře promícháme.Necháme kynout asi 1 a půl hodiny ,poté vyválíme placku potřeme kečupem a podle chuti co kdo má rád ostatní suroviny(rajčata,papriku ,salám ,žampiony ...a navrch na hrubo nastrouhaný sýr)zvolna pečeme v předem vyhřáté troubě .....(recept od plondy)

************************************************************************************

Neapolská pizza:Více smajlíků ke stažení

100ml mléka,350g polohrubé mouky,20g droždí,mletý pepř,sůl ,trochu oleje na potření

těsto necháme vykynout(2-3hodky) pak vyválíme dáme na plech s pečícím papírem (nebo potřeném tukem a vysypaném moukou)potřeme olejem ,pak poklademe rajčatama nakrájenýma na plátky,sardinky,nakrájená vejce (samozřejmě předem uvařená)olivy,a zelenou papriku nakrájenou na kolečka.Posypeme nastrouhaným ementálem a okořeníme pepřem(kdo má rád tak i oreganem)Pečeme ve vyhřáté troubě(recept od plondy)

************************************************************************************

Pizza:Více smajlíků ke stažení

80dkg hl.mouky,1vejce,1kelímek kysané smetany,1a1/2kelímku mléka,1kostka droždí,trošku soli.

Těsto zpracujeme a dáme na hodinu do ledničky zakryjeme folií.takhle se může odebírat až 10 dní.(recept od Kastorka)

**********************************************************************************

Krůtí maso na zelenině:Více smajlíků ke stažení

Krůtí prsa(nebo jakékoliv drůbeží),1papriku,3rajčata,sůl,pepř,tuk

nakrájíme maso na kousky a necháme podusit na tuku,pak přidáme papriku nakrájenou  na nudličky,osolíme opepříme a dusíme,až je maso měkké přidáme rajčata nakrájená na kousky,podlijeme troškou vody a necháme chvilku ještě podusit.Pokud jsou doma houby můžeme taky dát.Příloha rýže:(recept od 4Jarka)

***********************************************************************************

 

 Uncle Bens:Více smajlíků ke stažení

1kg rajčat,1kg paprik,1cuketa,8velkých cibulí,3hlavičky česneku,1 1/2 lžičky chilli koření,1 ananasový kompot včetně nálevu,1pórek,1rajský protlak (velký),3lžíce soli,3lžíce cukru,3dcl oleje,1dcl sojové omáčky.

Všecky suroviny nakrájíme na kousky,cibuli na drobno-ostatní na kostičky ,nudličky jak kdo chce(menší kousky jsou lepší)povaříme 15minut necháme trochu vychladnout nandáme do sklenic a sterilujeme 20minut.Více smajlíků ke stažení(recept od plondy-výborné)

přidáváme k omáčkám,minutkám ale výborné je i studené...

*************************************************************************************

Kuřecí medailonky:Více smajlíků ke stažení

Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a naložíme do bílého jogurtu do kterého rozmícháme 1 vejce a přidáme stroužek utřeného česneku,sůl pepř,kmín a sladkou papriku.

Necháme do druhého dne uležet a pak obalujeme ve strouhance promíchané z nastrouhaným sýrem a smažíme-příloha opečené brambory.(recept od peta1958)

***********************************************************************

Bryndzové halušky.

Potrebujeme:
¾ kg zemiakov(brambor)
400 g bryndze
100 g údenej slaniny(uzený špek)
1 vajce
150 g hladkej múky
150 g hrubej múky
soľ

Postup:
Zemiaky očistite, umyte a nastrúhajte. Pridajte hrubú múku, vajce,
soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujte hrubšie cesto tak, aby sa
oddeľovalo od misy. Z cesta nahádžte do väčšieho množstva vriacej
osolenej vody halušky, povarte ich a dierkovanou vareškou povyberajte.
Slaninu nakrájajte na malé kúsky a rozškvarte. Uvarené halušky
dajte do veľkej misy, pridajte bryndzu, trochu vyškvarenej masti zo
slaniny a premiešajte. Rozdeľte na taniere. Posypte opraženou
slaninou a servírujte.

***************************************************************************************************

 Vepřové závitky se špenátem a nivou(4porce) 

 
Vepřové závitky se špenátem a nivou
4 plátky krkovičky, listový špenát (i mražený), 3 stroužky česneku, grilovací koření, sůl, kmín, 4 plátky nivy

Naklepané plátky potřeme česnekem se solí, poklademe špenátem a nivou, zabalíme (pevně utáhnout, pak se nemusí vázat). Závitky v pekáči posypeme grilovacím kořením, kmínem a lehce podlijeme. Pečeme 50 minut a maso průběžně poléváme výpekem.

 ******************************************************************************************************

Krakonošova směs(4porce)

Krakonošova směs 600 g krkovičky, 2 větší cibule, 3 lžíce sójové omáčky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce hořčice, 1 lžička sladké papriky, 300 g žampiónů, 1 větší pórek, olej 

Z masa nakrájíme nudličky, smícháme s kostičkami cibule, sójovou omáčkou, hořčicí, česnekem i paprikou a necháme 30 minut odležet. Na oleji opečeme plátky žampiónů, přidáme maso a restujeme ve vlastní šťávě do změknutí. Nakonec přisypeme krájený pórek. Podáváme s rýží.

*****************************************************************************************************

 Kuřecí kapsa:

400g kuřecích prsíček,50g eidamu,50g šunky,1 větší stroužek česneku,olej,strouhanka,vejce,sůl.

Postup:

Maso omyjeme,osušíme a připravíme z něj 2 plátky masa.Plátky dobře rozklepeme,lehce osolíme a potřeme prolisovaným česnekem.Na maso položíme plátek eidamu a plátek šunky.Maso přeložíme,okrajesklepneme k sobě.Pak obalíme v trojobalu(mouka-vejce-strouhanka)Na pánvy rozehřejeme tolik oleje aby byla kapsa ze 2/3 potopena.Smažíme zvolna.

************************************************************************

Kuře na černém pivu:

Kuře,sůl,kmín,50g angl.slaniny,1cibule,1celé lahvové černé pivo.

Postup:

Omyté,osušené kuře nasolíme zvenku i zevnitř a okmínujeme.Vložíme do pekáče a pokryjeme anl.slaninou.Cibuli umyjeme,neloupeme a celou jí dáme do pekáče.Podlijeme trochou vody a dáme péct do předem vyhřáté trouby.V průběhu pečení políváme kuře pivem.

***********************************************************************

Pstruh na kari:

800-1000g pstruha(nebo 4 menší),trochu soli,trochu kari koření,50g oleje,30g másla.

Postup:

pstruhy potřeme olejem,osolíme a posypeme kari kořením.Pečeme po obou stranách ve vyhřáté troubě do zlatova.Upečené pstruhy vyndáme na teplé talíře a pokapeme rozehřátým máslem.

************************************************************************

Zapečená krkovička na pivu.

 

Suroviny:Krkovička na pivu

vepřová krkovička, 

cibule, 

papriky zelené, 

rajčata, 

sůl, 

pepř, 

sádlo, 

světlé pivo 

Postup

Jak velká kupka masa, tak velká kupa pokrájené cibule, papriky a rajčat. 

Krkovička se pokrájí na přibližně 4 cm silné plátky, osolí, opepří a dá se do pekáčku na rozpuštěné sádlo. Rychle se opeče, aby se maso zatáhlo. Pak se přidá cibule, papriky a rajčata. Dá se do trouby péci. 

Po chvilce se podlije pivem a nechá se péct do změknutí. Během pečení se podlévá vodou i pivem jen tak, aby se maso a zelenina nepřipálila. Na konci pečení by měla být zelenina rozpečená na hustý sos a maso pěkně měkké, aby se rozpadalo. Takže nepospíchat.

Pěkně pomalu. Podává se s chlebem. 

Kdo chce, může dát i jiné koření, třeba chilli, pálivou papriku atd., to už podle chuti. 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Domácí zauzená panenka.

Na porci pro 4 osoby potřebujeme: DOMÁCÍ ZAUZENÁ PANENKA

400 g vepřové panenky, 

kořenící směs pro zdravé uzení, 

sůl,

drcený pepř,

olej. 

Pro salát: 

200 g barevné čočky, 

jeden svazek jarní cibulky, 

sůl, 

pepř, 

jablečný ocet, 

cukr,

jednu papriku, 

4 křepelčí vajíčka, 

4 mini rajčátka. 

Postup:

Maso osolíme, opepříme, posypeme kořenící směsí a pečeme při nízké teplotě cca 90°C přibližně 20 minut. 

Čočku uvaříme v osolené vodě, scedíme, vychladíme a vmícháme opečenou na kostičky nakrájenou papriku a cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku cukr a lžíci vinného octa. Můžeme zjemnit olivovým olejem. 

V troubě (200° C cca 4 až 5 min.) rozpečeme 4 mini rajčátka na olivovém oleji, osolíme, opepříme. Čtyři křepelčí vajíčka postupně opečeme na kapce rostlinného oleje. Vepřovou panenku nakrájíme na tenké plátky a podáváme s křepelčím vajíčkem a rajčátkem na kopečku salátu z barevné čočky.

*****************************************************************************************************

Vepřové maso se sojovou omáčkou a vínem.

 

Ingredience:Vepřové masíčko na víně

500 g vepřového kýty nebo libového masa z plecka, 

2 PL oleje, 

400 g pórku, 

2 PL bílého vína, 

2 PL smetany ke šlehání (33 %), 

4 - 5 PL sójové omáčky, 

4 krajíce chleba, 

40 g másla.

Příprava:

Maso, z něhož jsme odstranili kosti a kůži, nakrájíme na proužky. V pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm za stálého obracení po všech stranách dozlatova opečeme. Přidáme k němu očištěný, opraný a na tenká kolečka rozkrájený pórek. Společně opékáme ještě 2 minuty. Pak postupně přiléváme víno, smetanu a sójovou omáčku. Promícháme a na chvilku na malém ohni vaříme. 

Mezitím na druhé pánvi opečeme po obou stranách na rozpuštěném másle krajíce chleba. Podáváme je k masu horké, na předehřátých talířích.

Poznámka: Vepřové maso má rychle zhnědnout a změknout. Pánev má být velmi horká a masem nepřeplněná. Doporučuje se proto vkládat maso do pánve jen po částech, a opečené nechat uložené v teple.

*******************************************************************************************************

Vepřové koleno jedna báseň.

Suroviny: Vepřové koleno jedna báseň

vepřové koleno, 

česnek, 

hořčice francouzská, 

pivo (množství: cca přiměřeně,)

 

Postup: 

Smícháme francouzskou hořčici a vymačkaný česnek, zalijeme pivkem uděláme z toho kašičku. 

Kolínko vykostíme, poté jemně naklepeme a osolíme. Následně potřeme onou výše uvedenou kašičkou, zavineme jako štrúdl, převážeme nití jako ptáčka a tuto roládu vložíme do pekáče... 

Ovšem ten je také nutno nejprve vyzdobit: roládě uděláme podestýlku: podsypeme ji hustě jemně nakrájenou cibulkou, zalijeme pivkem, na to pak položíme roládu a dáme na cca 90 minut do svého domácího krematoria. 

Přikusujeme např. báječné bramborové placičky, také je dobrý chleba, ale je možno přiložit i brambory a zelí. Poslední dvě ingredience může udělat buď každou extra, nebo vložit už ze začátku ke kolínku.  

---------------------------------------------------------------------------------------------

Zapékané masíčko se sýry.

 

Ingredience: Zapékané masíčko se sýry

750 g vepřového masa, 

1 větší pórek, 

1 Hermelín, 

100 g cihly, 

1 zakysaná smetana, 

šálek mléka, 

sůl, 

pepř,

olej

Postup: Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky jako na guláš, podle druhu a kvality masa poklademe na olej do zapékací mísy nebo pekáčku, osolíme, popepříme, přidáme na kolečka nakrájený pórek, na kousky nakrájený Hermelín. 

Zakysanou smetanu zředíme mlékem a zamícháme nahrubo nastrouhanou cihlu, potřeme na maso. Přikryjeme alobalem a dáme péct. Když je maso skoro měkké, odstraníme alobal a necháme pěkně opéct. 

Podáváme s brambory, případně i s tatarskou omáčkou.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vepřové kotlety s tvarůžky.

Ingredience:Vepřová pochoutka na černém pivu a tvarůžkách

Jarní cibulka, 

olomoucké tvarůžky,

kotlety nebo kýta, 

gril. koření,

olej,

100 ml smetany na vaření. 

Postup:

Kotlety umyjeme, nařízneme, aby vznikla kapsa, mírně naklepeme a plníme směsí.

V misce promícháme najemno pokrájenou jarní cibulku a pokrájené tvarůžky. Směsí plníme kapsu v plátku masa, uzavřeme párátkem, aby směs nevytekla. Posypeme gril. kořením. 

Na pánvi zahřejeme olej, dáme zprudka osmahnout kotlety po obou stranách. Po opečení přendáme na pekáček a ještě 15 minut dopékáme v troubě při 200 st. Mírně podlijeme vodou a můžeme poházet ještě cibulku nebo tvarůžky Podáváme s bramborem, hranolky a podlijeme vypečeným tukem, který zahustíme smetanou. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Čočková bašta s uzeným masem.

*****************************

Ingredience:Čočka na kyselo s vařeným uzeným masem

250 g čočky, 2 sterilované okurky,

 400 g uzeného masa,  špetka mletého pepře,

1 lžíce oleje,  ocet podle chuti,

1 cibule,  sůl

1 lžíce hladké mouky,  

 

Příprava:

Uzené maso vložíme do vody a uvedeme do varu. Poté vroucí vodu slijeme, maso zalijeme čerstvou vodou a vaříme do změknutí. Maso vyjmeme a vývar odložíme stranou. Propláchnutou a předem namočenou čočku zalijeme vodou tak, aby byla potopená, uvaříme téměř do změknutí a scedíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a osmahneme. Cibulovou jíšku zalijeme 100 ml vývaru z uzeného masa a dobře promícháme. Do tohoto základu vmícháme čočku, přidáme na kostičky nakrájené okurky, opepříme, okyselíme, osolíme a krátce povaříme. 

Čočku rozdělíme na porce a podáváme s plátkem uzeného masa.

****************************************************************************************************

Pečené uzené maso se smetanovým křenem.

 

 

Ingredience:Uzené vepřové pečené na divoko

1 kg uzené krkovičky, 

30 g sádla, 

¾ l sladké smetany 33%, 

2 žloutky, 

60 g polohrubé mouky, 

špetka soli, 

20 g másla, 

1 kostka cukru, 

4 lžíce jemně strouhaného křenu, 

4 mandle

 

Příprava:

Maso uvaříme ve vodě a když je skoro měkké přendáme ho do pekáčku a v troubě na sádle upečeme, za občasného podlévání, do změknutí. Ve smetaně rozmícháme žloutky a mouku, přidáme sůl a máslo. Hrnek postavíme do vodní lázně a šleháme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme, osladíme a před podáváním vmícháme strouhaný křen a rozsekané oloupané mandle. Doporučená příloha: knedlíky.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uzená hlavička.

************** 

Ingredience:Krkonošská hlavička, uzená bábovka

500 g vařeného uzeného masa, 

200 g krupice, 

4 vejce, 

1 litr mléka, 

petrželová nať, 

sůl.                    

 

Postup:

V troše mléka necháme nabobtnat krupici, přidáme zbytek vařeného osoleného mléka. Uvaříme hustou kaši, do vychladlé vmícháme vejce, maso nakrájené na kostičky, nasekanou petrželku. Hlavičku dáme do máslem vymazaného pekáčku, pokapeme máslem a dozlatova zapečeme. Podáváme s dušenou zeleninou nebo salátem.

****************************************************************************************************

Vepřové ragú.

Ingredience:

500 g vepřové plece, 

1 cibule, 

2 lžíce sterilovaného hrášku, 

1 sladkokyselá okurka, 

2 vejce vařená natvrdo, 

2 lžíce oleje, 

100 ml smetany ke šlehání, 

2 lžíce hladké mouky, 

1 lžička mleté sladké papriky, 

sůl 

Postup:

Nejdříve dáme uvařit vajíčka natvrdo. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

Maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Na pánvi si rozpálíme olej (sádlo), zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme maso a orestujeme ho, osolíme. Potom ho zaprášíme paprikou, podlijeme vodou a zvolna dusíme do změknutí. Podle potřeby mírně podléváme. 

Maso vyjmeme a dáme stranou, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, dobře promícháme, osmahneme, zalijeme vodou nebo vývarem, dobře rozšleháme a asi 15 minut zvolna vaříme. 

Nakonec přidáme smetanu, prohřejeme, do omáčky vložíme zpět maso, na kostky nakrájená natvrdo uvařená vajíčka, kostičky okurky a hrášek. Podle chuti dosolíme a společně ještě asi pět minut prohřejeme. 

Podáváme s rýží, knedlíkem, noky. 

--------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------

Pikantní velikonoční nádivka.

*************************

Ingredience:

2 kostky zeleninového vývaru, 

200 g vepřového ramínka, 

200 g telecího hrudí, 

200 g uzeného masa, 

6 housek, 

1 hrst mladých kopřiv, 

½ lžíce nasekané pažitky, 

6 vajec, 

sůl, 

mletý černý pepř, 

tuk 

strouhanka.

Postup:

V 1,2 l vody rozpustíme zeleninový vývar a uvaříme v něm očištěná a vykostěná masa. Housky nakrájíme na kostičky a kopřivy a pažitku posekáme. Žloutky oddělíme od bílků. Uvařené maso nakrájíme na kostičky. Vývarem pokapeme housky, necháme nasáknout a smícháme s masem, kopřivami, pažitkou a žloutky. Z bílků ušleháme sníh, vmícháme ho do směsi, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, dáme do ní nádivku a pečeme dozlatova. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mletý steak s ďábelskou omáčkou.

******************************

strom

Ingredience: 500 g libového vepřového masa,  sůl,  1 PL sójové omáčky,  1 ČL kari koření,  1 vejce,  2 stroužky česneku,  olej na opečení,  čerstvá nebo sterilovaná zelenina Ďábelská omáčka: 2 PL oleje,  2 větší cibule,  2 feferonky,  4 stroužky česneku,  100 g majonézy,  kečup

Příprava:

Maso očistíme, opláchneme, nakrájíme a najemno umeleme. Přidáme sůl, sójovou omáčku, kari koření, vejce, prolisovaný česnek, promícháme a utvoříme 4 steaky, přikryjeme je a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je v malém množství oleje zvolna opečeme po obou stranách. Přendáme je na talíře, obložíme zeleninou a doplníme ďábelskou omáčkou.

Příprava ďábelské omáčky:

V horkém oleji zpěníme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, rozsekané 2feferonkami, přidáme nadrobno nakrájený česnek a po prochladnutí promícháme s majonézou a kečupem na zahoustlou omáčku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Guláš z vepřového masa a zeleniny.

*******************************

Ingredience:Guláš z vepřového

400 g vepřového ramínka nebo plecka (bez kostí), 

1 PL másla nebo rostlinného tuku, 

sůl, 

pepř, 

1/2 l masového vývaru (i z kostky bujonu), 

500 g mrkve, 

200 g pórku, 

500 g brambor, 

petrželka.

Příprava:

Vepřové maso rozkrájíme na kostky, na rozehřátém tuku je ze všech stran důkladně opečeme, osolíme, opepříme a zalité vývarem velmi mírně 30 minut vaříme. Mezitím rozkrájíme na kolečka očištěnou a opranou mrkev a pórek. Oloupané brambory rozkrájíme na kostičky a všechnu zeleninu přidáme po 30 minutách varu k masu. Společně dalších 20 minut dusíme pod pokličkou. Petrželku opereme a jemně rozkrájíme. Guláš nakonec podle chuti ještě přisolíme a opepříme. Před podáváním jej zasypeme petrželkou.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pikantní fazolový guláš s masem

*****************************

Ingredience:Fazolový guláš s vepřovým masem

200 g fazolí,  stroužek česneku,  2 bobkové listy,  2 lžíce oleje,  cibule,  3 papriky,  400 g vepřové plece,  kmín,  lžíce hladké mouky,  lžíce rajského protlaku,  chilli,  200 ml vývaru,  200 ml piva,  sůl,  pepř,  petrželová nať 

Postup:Fazole namočíme nejlépe přes noc,pak uvaříme do měkka,zvlášť na oleji osmažíme cibulku a na kostičky nakrájené maso,až je maso měkké vyjmeme ho a necháme vývar vydusit na tuk,poté zaprášíme moukou,přidáme vývar,protlak,pivo i koření,povaříme a vmícháme scezené fazole.Navrch zdobíme petrželkou

***************************************************************************************************

Smetanová hořčičná omáčka s masem.

 SMETANOVÁ HOŘČIČNÁ OMÁČKA S MASEM

Ingredience:

 

Hovězí zadní maso (ale i jakékoliv jiné – kuřecí, vepřové, telecí, nebo i mleté maso – hovězí je ale nejlepší), 

sůl, 

pepř, 

olej, 

cibule, 

plnotučná hořčice, 

1 masox, 

šlehačka, 

zakysaná smetana, 

hladká mouka, 

mléko, 

citron.

 

Postup:

Hovězí zadní maso nakrájíme na dlouhé nudličky. Cibuli orestujeme na oleji dozlatova, přidáme maso, sůl, pepř a 1masox, ale stačí půl kostičky. 

Dusíme, dokud není masíčko úplně měkké. Přidáme 4 – 6 lžic plnotučné hořčice (znovu dle množství omáčky) a zalijeme směsí ze šlehačky, zakysané smetany a hladké mouky. 

Dle potřeby zředíme mlékem. Dochutíme šťávou a kůrou z citronu, popř. oblíbeným kořením.

Podáváme s houskovým knedlíkem, ale i s těstovinami, rýží, brambory.  

Je to vynikající a rychlá omáčka. 

************************************************************

Pečené filé na bramborách a žampionech:

800g filé,trochu soli,bílí ml.pepř,750g brambor,120g žampionů,100g másla,zelenou petrželku nebo porek,1 1/2dl vývaru z hovězího bujonu.

Porce ryby osolíme a opepříme.Pekáček silně vymažeme půlkou másla,zbylé máslo rozpustíme.Vložíme porce ryby,kterou obložíme dobře omytými a nakrájenými bramborami i se slupkou.Očištěné a oloupané žampiony nakrájíme na plátky a přidáme do pekáčku.Osolíme a opepříme pak přelijeme zbytkem másla.Pečeme ve vyhřáté troubě přeléváme výpekem a podle potřeby vývarem.Na každou hotovou porci nasypeme sekanou petržel nebo dáme proužky porku.

***************************************************************************************************

Omáčka na špagety:

1/4kg mletého masa,cibule,tuk,sůl,pepř,česnek,rajský protlak,masox,1čerstvá paprika,sýr.

V půl litru vody rozvaříme masox po vychladnutí nalijeme asi 4 lžíce do misky s mletým masem,přidáme sůl,pepř a česnek a promícháme.Na tuku zpěníme cibulku pak přidáme mleté maso  -podusíme a pak dolijeme zbývající vodou s masoxem,přidáme protlak a a na nudličky nakrájenou papriku ,zvolna povaříme asi 10minut.(sýr nastrouháme navrch špaget )(recept od Kastorka)

****************************************************************************************************

Kuřecí maso s nivou.

600g kuřecího masa(6stehen)

250g pórku

200g nivy

150g šunky

1cibule

1smetana ke šlehání

200g žampionů(můžou být i nakládané)

olej,worchester,sojovka,sůl,pepř.

Maso nakrájíme na nudličky,mírně osolíme a opepříme,orestujeme na oleji,přidáme pórek nakrájený na kolečka,koření a krátce podusíme.Pak přidáme šunku,žampiony a znovu krátce orestujeme,nakonec přidáme nastrouhanou nivu a necháme ji rozpustit,nakonec zalijeme smetanou.Pozorrr!!!Se solí moc opatrně Niva je slaná dostatečně!(recept od VencaDrtikol)

***************************************************************

Škubánky:

600 g brambor

120g hrubé mouky

sádlo

sůl

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě a pak vodu zpola scedíme.Poté posypeme moukou a přikryjeme pokličkou,necháme 5minut provařit na velmi mírném ohni,pak stáhneme rozšťoucháme a dobře vymícháme.Necháme vychladnout a na pomoučněném válu vypracujeme společně s moukou na hladké těsto.Z těsta polévkovou lžíví vykrajujeme škubánky a na pánvičce opečeme po obou stranách.

****************************************************************************************************

 

Těstovinový kuřecí salátTěstovinový kuřecí salát

Suroviny:

3/4 pytlíku těstovin,
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1/2 salátové okurky
špetka soli
špetka pepře
1 kuřecí prsa (zbytky pečeného kuřete)
2 lžíce majolky nebo 1 bílý jogurt
olej

Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu. Po uvaření je scedíme a propláchneme studenou vodou. Mezitím si osmažíme kuřecí maso, které nakrájíme na nudličky. Papriky a okurku si nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme osmažené kuřecí maso, uvařené těstoviny a nakonec přidáme majolku nebo jogurt a ochutíme.
****************************************************************************************************  

Kuře na meduKuře na medu

Suroviny
-cca 1 kg kuřete,kuřecích stehýnek, špalíčků, nebo křidélek dle chuti, či co zrovna máte doma
-3 lžíce sojové omáčky tmavé
-4 stroužky česneku
-2 až 3 vrchovaté lžíce medu
-3 vrchovaté lžíce jemně pálivého kečupu
- sůl
-0,5 až 1 dl vody

Kuře - jemně osolíme, sůl ale spíše vetřeme, nezapomene i pod kůži.
Z ostatní surovin si uděláme marinádu, kterou nalijeme do pekáčku ke kuřeti,dobré je část marinády nalit pod kůži, aby se dostala až k masu. Pečeme otevřené cca na 170-180 st.. Během pečení podléváme. Nejlepší je kuře, či kuřecí kousky nechat v marinádě odležet min. dvě hodiny, nebo přes noc.
Pokud vám kuře pustí ještě hodně šťávy, necháme ji trochu vypéct. Vzniklým sosem pak přelijeme přílohu.
Vhodná příloha jsou uvařené brambory nebo opečené, hranolky, rýže, nebo i jen tak s chlebem.

***************************************************************************************************
 

 

ČínaČína

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g kuřecích prsou,1 cibule,1 porek,3 papriky,3 stroužky česneku,1 vejce,velká hrst arašídů,sojová omáčka,1 vrchovatá lžíce solamylu,1 lžíce oleje,pepř,trochu vody na podlití.


POSTUP PŘÍPRAVY

Nakrájíme najemno cibuli a česnek,potom na nudličky papriku,potom porek a přidáme do mísy i hrst buráků(vyloupaných),nakrájíme na kostky maso,přidáme vejce,lžíci solamylu a lžíci oleje a lžíci sojové omáčky.Přikryjeme alobalem a necháme alespoň hodinu odležet.
Rozpálíme pánev s trochou oleje,přidáme směs a restujeme,přidáme sojovku(asi dvě lžíce),zamícháme a podlijeme trochou vody,krátce podusíme a vypneme.
Podáváme s rýží,nebo hranolkami.

*************************************************************************************************

Masíčko po Provensálsku:
  1kg kuřecích čtvrtek,Olej,Grilovací koření

Provensálské koření,2 cibule,2 stroužky česneku

2 barevné papriky,Rajčata,Kečup,Bílé víno

Sůl a pepř


Omyté čtvrtky potřeme 2 lžícemi oleje s grilovacím a provensálským kořením, hodinu necháme odležet. Na oleji orestujeme cibuli a česnek s paprikami. V hluboké pánvi, nebo hrnci opečeme maso, přidáme zeleninu, podlijeme 150ml vína, přidáme 3 lžíce drcených rajčat a lžíci kečupu.

Přivedeme k varu a dusíme na mírném ohni do měkka, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bramborem, nebo těstovinami.

****************************************************************************************************

.

 

 

 

 

 

 

Vynikající koláč z olomouckých syrečků.

************************************************ 

  Ingredience: 250 g polohrubé mouky, jedno balení (125 g) olomouckých syrečků, 300 g bílého jogurtu, 1 vejce, 100 g anglické (oravské) slaniny, 1/2 prášku do pečiva, kmín, sůl, oregáno

Postup přípravy: Mouku, kypřící prášek, jogurt a vajíčko dáme do mísy a vypracujeme těsto. Koláčovou formu (o průměru cca 26 cm) vymažeme olejem a vložíme do ní vypracované těsto. Navlhčenou rukou ho rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Tvarůžky a slaninu nakrájíme na drobné kostičky, promícháme a navrstvíme na těsto. Posypeme celým kmínem a oregánem. Solíme minimálně nebo vůbec (syrečky a slanina jsou slané dost). Pečeme (v předem vyhřáté troubě) dozlatova, při teplotě 180 °C, cca 30 minut.
Při pečení vzniká příjemná, kořeněná vůně. Nemusíte se vůbec obávat nějakého zápachu (vyzkoušeno). Je to rychlá, jednoduchá a vynikající slaná buchta

 

 

 

Moje zkušenost:  malinko  se může osolit i  vrstva těsta. Určitě přidat trochu muškátového oříšku, pepře.

*************************************************************

 

2 balíčky piškotů, 1 ananasový kompot, 3 lžíce rumu, 80 g cukru, 3 žloutky, 1 šlehačka, světlá želatina v sáčku.

            Šťávu z ananasového kompotu smícháme s rumem. Připravíme si dortovou formu, kterou vyložíme alobalem. Piškoty si rozdělíme na tři hromádky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a pak do krému vmícháme polovinu dobře ušlehané šlehačky. Přidáme želatinu připravenou podle návodu na balíčku. Na dno dortové formy dáme 1 vrstvu piškotů, které pokapeme rumovou šťávou. Polovinou krému překryjeme piškoty a navrch položíme polovinu ananasu. Postup zopakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Hotový dort dáme nejméně na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním ozdobíme zbylou šlehačkou, případně kousky kiwi.

**************************************************************

 

Koblihy.

suroviny : půl kila pol.mouky,půl kostky kvasnic,300g cukru,2 žloutky, 1 zarovnaná lžička soli,

                   4 lžíce rumu, na zadělání mléko.

               
      postup : Zaděláme a vyválíme těsto. na polovinu plátu si skleničkou vyznačíme kroužky,a do středu
                                kroužků dáme kopečky povidel.Druhou půlkou těsta vše opatrně přiklopíme a skleničkou
                    vykrájíme koblížky.Necháme je 20minut dokynout a pak je ufritujeme do zlatova. necháme
                    vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
(recept od Fandy)

 

 

Linecké těsto:

 420 g hladké mouky
280 g rozpuštěného tuku
140 g cukru
4 žloutky nebo 2 vejce
1 vanilka
pikantní zavařenina

 
 
Postup přípravy:
 

Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, vlijeme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout a potom na pomoučeném vále vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme hladká nebo vroubkovaná kolečka a klademe na suchý plech. Z poloviny koleček na plechu vypíchneme kovovou trubičkou střed. Tato kolečka potřeme vejcem a posypeme rozsekanými ořechovými jádry nebo loupanými mandlemi. Upečeme dorůžova a po vychladnutí slepujeme pikantní červenou zavařeninou. Doba přípravy: 45 min.

****************************************************************************************************